Сонячне вино

Вважається, що саме суворі північні воїни-нормани в XI столітті почали готувати з кислих яблук чудове легке вино, що приємно дурманило, але залишало голову ясною. Сьогодні сидром називають слабоалкогольний шампанізований, зброджений яблучний сік характерного золотавого кольору з легким ароматом. Місце, де його виробляють і продають, називають сідрерій. Колись поціновувачі яблучного вина ходили такими закладами у пошуках найсмачнішого сидру. Щоб залучити більше клієнтів, відвідувачам подавали гарний обід, і якщо сидр подобався і його купували, за їжу можна було не платити.

Стародавні кельти вірили, що сидр прийшов з потойбічного світу, де панує спокій і вічна молодість. Вони вважали його чистішим за воду, тому в ньому дуже часто хрестили дітей. Правда, таке марнотратство могли собі дозволити не всі.

Тоді й народилася культура пити сидр у товаристві хороших друзів. І не дивно, адже в Європі сідрерії розташовувалися в горах, бо сидр не переносить високої температури. Тому поціновувачі цього напою рушали до закладів тільки з надійними друзями.
Через прохолоду в сідреріях потрібно було одягати теплі шарфи, шкарпетки та светри. Цей звичай зберігся й донині, хіба що тепер вам можуть запропонувати ковдру. Останній ковток напою заведено виливати на підлогу, тому що на дні келиха може утворитися невеликий осад. Тому в сідреріях дощату підлогу покриває товстий шар тирси.

«Роял Фрут Гарден» – перше і поки єдине підприємство в Україні, яке виробляє сидр з власної сировини. Яблуневі сади зі спеціально підібраними шістьма сортами яблук ростуть у місті Золотоноша Черкаської області на 162 гектарах. Тут і створюється кращий продукт – яблучне вино без ароматизаторів, спиртів і консервантів.

Цікаво, що раніше цей напій пили тільки знатні люди, замінюючи ним шампанське. Вважалося, що ті, хто вживає його, витончені натури. Не минуло й 200 років, як ця традиція стала повертатися з тією лише різницею, що тепер сидр доступний кожному.
Смак напою залежить від того, як його наливають у келих. Для повного розкриття букета його ллють з великої відстані – так він насичується киснем і розкриває свій справжній смак. Щоб спростити цей ритуал, в Іспанії був винайдений спеціальний прилад для правильного розливуу келихи – ескансіодор. До речі, Іспанці часто використовують сидр в кулінарії. Наприклад, для приготування різних десертів і соусів.

Мало хто знає, що яблучне вино має дуже близького родича – кальвадос. Цей яблучний бренді отримується шляхом перегонки сидру і витримки його в дубових бочках.

Сидр «Роял Фрут Гарден» можна вживати як із закусками, так і як самостійний напій. Давайте розберемося в його розмаїтті.

  • Cidre doux, або солодкий сидр. Цей сорт сидру найбільш легкий, міцність у ньому варіюється від 1,5 до 3%, бо виготовляється він із солодких сортів яблук. З ним краще поєднуються фрукти, шоколад і різноманітні десерти.
  • Cidre brut, або сухий сидр. У ньому відсутня солодкість, тому що він готується з кислих сортів яблук. Вміст алкоголю в ньому – 4,5-6%.
    До брюту зазвичай подають страви з риби, морепродуктів і дичини, а також сири: моцареллу, брі та рокфор.
  • Cidre traditionnel, або традиційний. Це сухий нефільтрований сидр, досить мутний на вигляд. Має сильний аромат перезрілого яблука і потужний, по-справжньому яблучний смак. Вміст алкоголю – від 5,5 до 6,5%. З цим сидром смакують сири, пряні й гострі закуски, страви з жирного м’яса.